2011. április 19., kedd

Az mobiltelefon hatása mindennapjainkra



A mobiltelefon fejlődésének köszönhetően az információáramlás rendkívüli mértékben felgyorsult. A mai rohanó világunk szinte megköveteli, hogy mindenki rendelkezzen mobiltelefonnal, hiszen mindennapi életünk részévé vált, így el sem tudnánk képzelni életünket nélküle. A mobiltelefonok rengeteg előnnyel rendelkeznek, például elérhetőek vagyunk bárhol és bármikor. Bárkivel kapcsolatba tudunk lépni bárhonnan. Éppen ezért magamon is észrevettem, hogy mikor nincs nálam a telefonom, feszélyezve érzem magam, mert nemcsak frusztráltságot okoz a hiánya, de elveszettnek is érzem magam a mindennapokban. Nincs, aki elérjen, nincs, akit el tudok érni. Úgy is lehet mondani, hogy lelki biztonságot ad a megléte. Nyíri Kristóf szerint „Mélységes emberi igényt elégít ki”, hiszen nemcsak telefonálásra, zenehallgatásra, hanem ügyek intézésére is alkalmas eszköz lehet. Banki ügyleteket bonyolíthatunk vele, repülőjegyet is foglalhatunk, sőt a parkolókártya problémáját is helyettesítheti egyszerű sms útján.

A mobiltelefon használatának viszont rendkívül sok hátrányát látom, főleg a fiatalok körében, például azt, hogy romlik a gyerekek helyesírása, szűkül a szókincsük és kevésbé választékosan tudják kifejezni magukat. Mindez a technikának köszönhető, hiszen az sms lényege, hogy minél rövidebben le tudjuk írni a mondandónkat, mert csak így válik gyorssá az információáramlás. Az smsre jellemző a rövid, tömör megfogalmazás, azonban ennek is vannak káros hatásai a nyelvhasználatra. Az üzenet lényege, hogy minél hamarabb közölni tudjuk másokkal az újdonságokat, viszont a korlátozott karakterszám nem engedi meg, hogy bő lére eresszük mondanivalónkat. Ez azonban arra késztetni az sms íróját, hogy bizonyos szavakat és kifejezéseket rövidítsenek. Ilyen lehet például az m, amely a mert szavunkat hivatott lerövidíteni, vagy a hogy szavunkat egy h betűvel szokás helyettesíteni, a jó éjszakát pedig a jó8 rövidítés váltotta fel, melynek köze van az angolhoz, hiszen a 8-as angolul eight. Ebből áll össze az, hogy jó éjt. A meg szavunk helyett egy + jelet teszünk. De olyan sms-sel is találkoztam, amely egy teljesen egybefolyó szöveg volt, szóközök nélkül, hiszen a szóközök hiánya megspórol pár karaktert. A T9 funkció is rombolja a helyesírásunkat, hiszen akarva akaratlanul is hiszünk a telefon memóriájának. A személyes interakció és a non-verbális kommunikáció hiánya félreértésekhez vezethet, ezáltal a hangulatjelek, animációk alkalmazása is széles körben elterjedt az smsezők körében. Ennek következtében már nem leírjuk, hogy jó kedvünk van, hanem elküldünk egy smile fejecskét. A mobiltelefon igen nagy hatással van a nyelvhasználatra, ezeket azonban nem tudjuk kiküszöbölni, hiszen részévé váltak életünknek.


Az sms mellett rövid időn belül megjelent az mms, a wap és sok más olyan funkció, amelyen magam is meglepődöm, hogy létezik. Vegyük például azt a reklámot, amelyben a „buta” telefont is okosítani tudjuk, csak elküldjük a KLIKK szót sms-ben és máris él az internet a telefonunkon.
A mobilunkat úton útfélen a kezünkben tartjuk, legyen szó telefonálásról, üzenet írásról, ébresztő funkcióról, fényképezésről, zenehallgatásról, internetezésről. Ha megkérünk egy gyereket, hogy rajzoljon le egy embert, biztos vagyok benne, hogy a mobiltelefon sem fog hiányozni a rajzról.


A témához kapcsolódóan szeretném megemlíteni a kirekesztettség érzését is. Elképzelhetőnek tartom, hogy még mindig vannak olyanok, akiknek nem adatott meg a lehetőség a mobiltelefon használatára. Véleményem szerint részben kirekesztettnek érezheti magát az, aki nem tud részt venni egy adott csoport kommunikációjában. Mondhatni kicsit elidegenedik a mobiltelefont használók táborától. Ahogy Kate Fox mondaná: „A mobiltelefonos pletykálkodás helyreállítja összekötöttségünk és közösségünk érzését, és ezzel ellenszert kínál az élet elidegenedettségével szemben.” Érdekes, hogy a könyvnyomtatás és írás uralma utána elidegenedtünk a képektől, amelynek az oka a technológia. A könyvek előtt nem tudtunk sokszorosítva illusztrálni képeket, sőt fényképeket sem tudtunk készíteni tárgyakról. Most már nemhogy fényképezőgépünk van, de még a mobilunk is alkalmas erre. A legfontosabb ösztönzője nem feltétlenül az, hogy megörökítsük a jövő nemzedéke számára a képeket, hanem hogy bárhonnan, bármikor „itt és most információkkal” tudom ellátni ismerőseimet. Tehát itt is az elidegenedés a lényeg, hiszen már nincs szükségünk a tárgyiasult képekre.


Kíváncsi vagyok, meddig fogjuk még mobil „barátunkat” telefonnak hívni, hiszen annyi újításon és fejlesztésen mennek keresztül, hogy maga a telefonálás már egy hátérbe szorított funkció. Összességében elmondható, hogy a hátrányok mellett a mobiltelefon jobb kommunikációs lehetőségeket és fokozódó diszharmóniát teremtett.


Forrás:
1. Nyíri Kristóf: Mobiltárs a szélessáv sodrában
2. Kate Fox: Evolution, Alienation and Gossip: The Role of Mobile Telecommunications int ha 21st Century
3. Az információs társadalom hatása napjaink nyelvhasználatára
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6GrCS6FYDyUJ:www.ingyentetel.atw.hu/oldalak/nyelvtan%2520-%2520az%2520informacios%2520tarsadalom%2520hatasa%2520napjaink%2520nyelvhasznalatara.html+inform%C3%A1ci%C3%B3s+t%C3%A1rsadalom+hat%C3%A1sa+a+nyelvhaszn%C3%A1latra&cd=3&hl=hu&ct=clnk&source=www.google.com
Letöltés: 2011.04.18.

5 megjegyzés:

  1. Személy szerint engem attól ráz ki a hideg amikor tíz évesnél fiatalabb gyerekeket látok mobiltelefonnal mászkálni. Nem gondolom, hogy ha már egy ilyen eszköz kerül a kezükbe, csakis akkor fogják használni, ha a szüleiket értesíteni szeretnék a hol létükről.
    Sokszor nekem úgy tűnik, hogy a z- generáció (a Fényév távolság című blog bejegyzésből kiragadva) tagjai az IKT eszközök használatát már kisgyermek koruktól kezdve készségszinten űzik. Érdekes viszont, hogy a sok munka,- és élettapasztalattal rendelkező felnőtt számára az új eszközök elsajátítása sokszor nyűg, és kínkeserves folyamat. Lehetséges, hogy a felnőtt esetében a negatív, és szkeptikus attitűd miatt gát képződik az új megtanulására és alkalmazására. De akkor mégis miért érezhető az, hogy a fiatalok szinte ösztönösen kezdik el használni digitális technológiákat, az első perctől kezdve, még mielőtt gyakorlott felhasználóvá válnának?
    Az globális gazdasági versenyben a technikai fejlődés új vívmányai jelentek meg, és ezzel párhuzamosan a társadalmi értékek is megváltoztak. Példaként említhető: interaktivitás, gyorsaság, rugalmasság, informáltság. Mindezen körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy a rövid, tömör és lényegre-törő kommunikációs formák szülessenek meg. Az SMS is ezen igények hozadéka. De azt gondolom, hogy egyre elavultabb információ-közlési forma, hiszen a több emberrel egyszerre történő megosztás, információközlés SMS formájában nehézkes. Ezért folyamatosan előre tör a tartalommegosztó oldalak telefonon keresztüli alkalmazása, mint új, tömör és lényegre-törő üzenetforma. És valóban, hol van már Alexander Graham Bell, aki sok más társával forradalmit alkotva feltalálta a telefont?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasznosak az eddig tett megállapítások, személy szerint viszont az SMS használatától és helysírási veszélyeitől kevésbé, sőt eggyeltalán nem félek. Tavaly már rendeztek irodalmi versenyt, amelyet SMS-be kellett megírni. Felismerték a rendezők, hogy a fiataloknak és gyerekeknek ezen tudását belehet vonni a formális tanulás keretei közé. Az eredmények döbbenetesek lettek, hiszen fantasztikus kreativitásokról tettek tanúbizonyságot. A gyerekek élvezték, hogy végre kíváncsiak rájuk, betudták vonni a tanáraikat és a legfőbb eredmény szerintem, hogy közelebb kerültek egymáshoz mind a tanítási- tanulási módszerek, mind a tanárok és a diákok. Más tekintetben viszont én azt vettem észre, hogy a jelenlegi gyerekek nagyon nehezen tudják röviden tömören összefoglalni mondandójukat. Az SMS- rövidsége egy jó gyakorlat erre a célra. Szerintem ha már egy gyerek tudja, hogy a jó éjt - jó 8!-al lehet kiegészíteni, akkor ő máris két dolgot tud már, és használja az angol nyelvi kompetenciáját. Én még senkit nem láttam e miatt kevésbé helyesen írni.Jelen esetben is az egyensúly és az érték átadás a fontosabb, mint az ezektől való félelem.

    VálaszTörlés
  3. Összegyűjtöttem néhány borzasztó példát a Nők Lapja internetes oldaláról. Kicsit ijesztőnek tartom :) Ilyet a valóságban nem hinném, hogy meg lehet figyelni, még ha részleteiben (egy-két rövidítés, szleng) valóban beépült az SMS-féle (chat?) kommunikációs formák közé.Azért mosolyogjunk egyet :

    "Busz elment, taxi offos, csak Eta 4am játszik."

    Ha ezt írja a gyerek, akkor biztosan nem látjuk hajnalig, ugyanis nem tud taxit hívni, a várható érkezése (estimated time of arrival) négy óra, azaz a négy óra játszik, vagyis lesz.

    "$pls, kimenő 0"

    Ilyenkor azért ír olyan röviden, mert ideges, ugyanis fogy a pénz feltöltő kártyájáról. Ha ezt kapjuk egy gyerektől, nincs más hátra, mint azonnal feltölteni a kártyáját.

    "Mama, ne zaklass, megbeszéljük IRL, most get reccs vok."

    Nem akar válaszolni az istenadta. Időt akar nyerni és IRL, vagyis „in real life”, élőben akarja megbeszélni a problémát. (Ilyenkor örülhetünk neki, hogy egyáltalán méltóztatott válaszolni.) A get reccs, azt jelenti, hogy fáradt, a vok, nyilván a „vagyok”.

    "Bocs, Laggzom, mindjárt sanyi a mozi, hívlak, dont fos."

    Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy „kések”. A „lag” angolul annyit jelent, hogy lemarad vagy késik. Ezt magyarították a ragozással. Ne higgyük, hogy kimarad az ige a mondatból. A „sanyi” annyit jelent, hogy „s annyi”, azaz vége van. A „dont fos” a ne aggódj fiatalos „változata”.

    "Jaj, mama, Nem:-q=k, az unrulez; nyugi."

    Megkönnyebbülhetünk: a gyerek nem dohányzik, legalábbis azt állítja. Ha jó megfigyelők vagyunk, akkor látjuk a cigit kilógni a smiley szájából. Szerinte is „unrulez”, azaz nem menő a dohányzás.

    "Mama, kéne egy kis kes, a 7vgn visszaadom, csak most kell megvennem converse-t, mert kell a röffenésre."

    Mi kell neki? Nem tudjuk, de nem nehéz kitalálni: nyilván pénz és annak is a leginkább megfogható változata a készpénz, azaz „cash”, hiszen, ha bulizni megy, akkor nem jelenhet meg a legmenőbb tornacipő nélkül.

    VálaszTörlés
  4. Fiaim elérkezettnek látták az időt, hogy ugyanmár vegyek nekik okos telefont, vagy legalábbis "okosítsuk" ki a meglévőt. Így indúlt a kapcsolatom az okos telefonokkal. Szokás szerint megígértem nekik, hogy elgondolkodom a dolgon. Azt olvastam, hogy a telefon tulajdonosok, felhasználók 90 százaléka azt akarja, hogy készüléke számítógépes funkciókkal rendelkezzen – ha lehet, minél többel. Egy finn kutató szerint a készülékükkel eltöltött idő 40 százalékát teszik ki, s ez a szám a jövőben csak emelkedni fog. A mobil internet, a multimédia és a térképalkalmazások egyre inkább háttérbe szorítják az olyan alapfunkciókat, mint a telefonálás, rövid üzenetek írása, olvasása. Itt elgondolkoztam, hogy hamarosan nem fog kelleni számítógép, elég lesz a telefon? És akkor kinyitottam kedvenc lapom és azt olvasom benne, hogy egy San Diegó-i kutató központban elkészült az első, gondolattal tárcsázható telefon. A rendszer a fejre helyezett elektrodákkal működik, és rövid betenítási periódus után nagy biztonsággal képes azonosítani a felhasználó agya által produkált jeleket, amikor az egyes számjegyekre gondol.(mancs.XXIII. évfolyam 16.szám)Na gondoltam, hamarosan reggel felkelek, felrakom reggel a kis trendi elektródákat és aztán indúlhat a nap. Kedves Fejlesztők, én egy ilyen konyhát szeretnék!

    a megjegyzés elejének forrása:http://www.agent.ai/main.php?folderID=258&articleID=2377&ctag=&iid=

    VálaszTörlés
  5. Bár újra és újra hallunk megdöbbentő adatokat a mobil káros hatásairól, valójában még mindig nincs egységes kutatás, amely ténylegesen bebizonyította volna a feltételezések jogosságát. A kérdés mégis egyre aktuálisabb, mivel a mobilok a gyerekek körében rohamosan terjednek. A 7–10 év közötti korosztály közel egynegyede rendelkezik már saját telefonnal, hiszen a szülők kényelmi és biztonsági szempontból felruházzák csemetéjüket mobilkészülékkel. Az angolok ebben is élen járnak. Ezért a brit kormány nemrégiben felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a mobilok rezgései nem biztonságosak, és sejthetően negatív hatással vannak a fejlődő szervezetre. Azt tanácsolták, hogy a gyerekek elővigyázatosabban, rövidebb ideig, és ne rendszeresen használjanak mobilt. A szakértők szerint azért a gyermekek — különösen a nyolc-kilenc évesnél fiatalabbak — a legveszélyeztetettebbek, mert egyrészt más a fejméretük és -struktúrájuk, így telefonálás közben eltérő lehet az elnyelődés, mint felnőttek esetében, másrészt egy fejlődő szervezet mindig érzékenyebben reagál a káros hatásokra. Nem utolsósorban pedig minél korábban kezdi valaki a mobilozást, egész élettartamára kivetítve annál nagyobb káros dózist fog kapni.
    A hazai szakemberek egyelőre csak nagyobb elővigyázatosságot ajánlanak a szülőknek, míg nincsenek megbízható és több labor által kontrollált eredmények. A fogyasztóvédelemnél például még senki sem ellenőrzi, hogy a forgalomban lévő mobilkészülékek károsak-e a gyerekekre, ugyanis nincs olyan jogszabályi előírás, korlátozás vagy határérték, ami a mobilokra vonatkozna. Azért ne csak a sugarak miatt aggódjunk. A pszichológusok szerint nem a fiziológiai károsodás az elsődleges. Úgy tartják, minél korábban kialakul egy fiatalban a mobiljához való erős kötődés, annál kevésbé fogja értékelni és igényelni a normális, emberi kapcsolattartást.

    VálaszTörlés