2011. május 11., szerda

Erősödő női többség

„A webAUDIENCE egy olyan új online közönségmérési eszköz, amellyel a korábbiaknál mélyrehatóbb elemzés készíthető. A hazai piacon ismert és elfogadott Medián webAUDIT és a GfK Hungária által nyújtott információkkal együttesen lehetővé válik az internetezők hatszáz ismérv mentén való elemzése. A változók nagy száma lehetőséget nyújt rendkívül árnyalt célcsoport-tervezésre, nemcsak szocio-demográfiai mutatók mentén, hanem sok más tulajdonságot is elérhetővé téve, úgymint a reklám-attitűd, az életstílus vagy akár a vagyontárgyakkal való ellátottság. Ezzel a módszerrel igen pontosan határozhatók meg a különböző célcsoportok.”
A Median-webAUDIENCE kutatása szerint a netezők több mint fele nő. A 2000-es évek elején a magyarországi internetezők többsége a munkahelyen használta a netet, az otthoni internethasználat pedig jelentősen elmaradt az Európai Unió országaihoz képest. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy arányaiban kevés volt a magyar nyelvű tartalmakat jó minőségben megjelenítő oldalak, és ezek között csak elvétve lehetett találni kifejezetten nőknek szólót.
A szerkesztők a weboldalak hangvételének és a témakörök kiválasztásánál a hangsúlyt a már a neten lévő, főleg férfi olvasok igényeit igyekeztek kielégíteni, míg a női olvasóknak megmaradtak a már jól ismert nyomtatott női magazinok, amik csak lassan kezdték elindítani online magazinjaikat. A változást a nők számának jelentősebb növekedése hozta a neten, amint fejlődött digitális írástudásuk. Elkezdték használni az email rendszert és az MSN-t és egyre több időt töltöttek a neten.
2003 őszéig a női website-ok alig érték el a napi húszezres látogatószámot, míg mára naponta negyedmilliónál is többen keresik fel a legnépszerűbb női portál oldalait. A grafikonon jól látszik, hogy 2003 őszén a Nők Lapja Café és a Velvet nyitotta meg a növekedést, majd három évvel később, második hullámként lendületet vett a story online, a femina és a nana is.
A kiadói vagy portálháttérrel nem rendelkező femina.hu jelentősen dinamikusabb fejlődésre volt képes az elmúlt három évben, mint az origo portál nők számára készülő Női Lapozó rovata. Ennek egyik oka, hogy míg egy tipikus női site-on a stílus, a hangvétel, valamint a témakörök kifejezetten a célközönség szája íze szerint alakulnak, addig egy hírportál esetében a női rovatnak is alkalmazkodnia kell a portál tartalmi és formai egységéhez. Egy női site-on a nő fontosnak érzi magát, látja, hogy minden az ő kedvét szolgálja, ugyanakkor egy hírportál női rovatán járva más rovatokban kell keresgélnie, ha utazásról, egészségről vagy életvitelről akar olvasni. Hasonlóképpen egy általános portálon a szolgáltatásokat sem lehet olyan mértékben koncentrálni és specializálni, mint egy női portálon. Ezt a hátrányt idejében felismerte az index, és nőknek szánt rovatát, a Velvetet mind szerkezetileg, mind tartalmilag, mind stílusát tekintve önálló, független lapként indította útjára. Ez a taktika bevált, mert a látogatószámok jelentősen emelkedtek, azonban elgondolkodtató, hogy a Velvet olvasótáborában a nők nem felülreprezentáltak, épp olyan arányban képviseltetik magukat, mint a teljes hazai online közönségben.
A vezető női portálok látogatói között, mind a felsősokú végzettségű, mind az „A” (Esomar) státusú látogatók jelentősen felülreprezentáltak. (ESOMAR „A” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője önálló vagy alkalmazott értelmiségi (felsőfokú végzettséggel) magasan képzett top menedzser; középvezető vagy más menedzser viszonylag sok (hat vagy több) beosztottal; átlagnál magasabb iskolai végzettségű vagyoni javakkal jól ellátott inaktív.) Ez azért érdekes, mert ezek a weboldalak nem rétegsite-ok, hanem népszerű, nagy látogatottságú portálok. Ez figyelemre méltó lehet a hirdetők számára is, hiszen ezeken a hazai női weboldalakon naponta több százezres, kifejezetten értékes női célcsoportot lehet elérni.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy három év alatt megduplázódott a nők online aktivitása, ezen belül leghatározottabban az esti órákban történő net használat. A tévés főműsoridőben átlagosan 220 ezer nő böngészi a hazai online tartalmakat, amihez a külföldi oldalak látogatóit és az online alkalmazások használóit is hozzászámolva, esténként mintegy 300 ezer nő ül a számítógépek képernyői előtt. Azt már régen bizonyított, hogy a legfiatalabbaknak, a digitális bennszülötteknek a világháló erős konkurenciát jelent a televíziók számára, az azonban új jelenség, hogy az esti internetezés legnagyobb mértékű növekedése épp a középkorú nők körében mérhető. Három év alatt az esténként az internetet választó nők száma megkétszereződött, ezen belül a 45-59 éveseké megháromszorozódott. Leggyakrabban a horoszkópokat és a a sztárvilág híreit böngészik, de a nők érdeklődésének középpontjában álló témakörök alapvetően az életciklusukhoz illeszkedve változnak.

Forrás: http://bit.ly/jCBomk

Diákkorban a kapcsolattartást és a tanulást támogató oldalak a legnépszerűbbek, míg a politika, közélet híreibe legfeljebb tévedésből botlanak bele. A húszas éveik második felébe lépő nőknél a család, az otthon és a munka kerül a középpontba, közvetlen ezek után pedig az egészség, az életmód, valamint az utazás következnek, azaz szinte teljesen átrendeződik az érdeklődésük. Később előtérbe kerül a bulvár, 40 felett pedig a politika, a közélet, a gazdaság iránti érdeklődés erősödik fel.
Forrás: http://bit.ly/jCBomk

2 megjegyzés:

  1. A bejegyzés nyomán fogtam magam és el kezdtem keresgélni olyan hasonló, tematikus férfiaknak szóló weboldalt, mint a Nők Lapja Café. Keresésem nyomán arra jutottam, hogy nem igazán található olyan volumenű életmód témát felölelő website, mint a Nők Lapjához fűződő oldal. A kimondottan férfiakat célzó oldalak valamilyen nyomtatott sajtó on-line változataként jelennek meg, vagy inkább konkrét témakörök köré szerveződnek. A honlapok nem adnak olyan mértékű, tematikus plusz tartalmakat, információkat, mint az NLC, hanem nagyjából lefedik a nyomtatott orgánum témáit, cikkeit. Ellenben a Nők Lapja Café mögött külön újságíró apparátus, szerkesztő áll, akik azért dolgoznak, hogy még több plusz témát dobjanak fel az olvasónak szélesítve az olvasók táborát.
    Érdekes, amit oldalt látogatók összetételére vonatkozóan említesz, mégpedig, hogy felülreprezentáltak a közöttük a magas iskolai végzettséggel rendelkező, aktív társadalmi státusz betöltő nők. Minden sajtóorgánum képvisel valamilyen világról alkotott nézőpontot, melyet általában az olvasótábor is preferál. Mivel a Nők Lapja is egy viszonylag konzervatív, magas kultúrát célzó, bulvár-elemeket mellőző, nagy tradíciókkal rendelkező hetilap, ezért vélhetően a magasabban kvalifikáltabbak, közép-vagy felsőbb osztályba tartozók között népszerű főleg. A honlap hiába nem rétegsite, mégiscsak azt a tábort vonzza, akik ez idáig is a Nők Lapja mellett tették le voksukat.
    A középkorú hölgyek számára a női célcsoportot megcélzó a fenti honlap a hasznos, és érdekfeszítő információkon túl egy nagy közösséget hordoz magukban, hiszen a fórum, a blog, akár a párkereső funkció is hálózatot teremt a felhasználók között. A fórumon az aktuális közéleti témák mellet (pl. Való Világ) nőket általában foglalkoztató topic-ok (pl. Mester utcai biofodrászat) jelennek meg. Funkciója: problémamegoldás, identitásteremtés, trendkövetés, véleménynyilvánító felület. A blogok között fellelhető az élet nagy kérdéseit firtató, magánéleti (nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek) vagy konkrét téma köré szerveződő blogok (pl. főzés).
    A jelen és jövő egyik jelentős kultúrafogyasztási szokásává megítélésem szerint az online-közösségekben szerveződő információszerzés, tartalomteremtés, tartalommegosztás válik.

    VálaszTörlés
  2. A női internetezők száma olyannyira megnőtt, hogy a kb. 10-12 éve alapított, a nők esélyegyenlőségi törekvéseit szolgáló egyesületet nemrégiben megszüntették, mert elérte célját. A fejlesztők között is egyre több a hölgy, például Anita Borg, aki a Systers Online levelezőlistát alkotta meg. Az általam olvasott vizsgálatok szerint a netező hölgyek jobban élnek, többet költenek, és tudatosan vásárolnak, és a vásárlás előtt tájékozódnak a neten a vásárlás előtt. Ezekből én teljesen magamra ismerek, legalábbis ami a vásárlás előtti netes tájékozódást illeti.
    A VII. Elektronikus Kereskedelem Konferencia,
    (2010 május 6-7 Velence) külön női szekciót indított a témának, neves magyar előadókkal. A női szakasz előadásain bemutatták annak az ergonómiai kutatásnak az eredményeit mely azt próbálta kideríteni, hogy a hölgyek másként nézik e a web oldat mint a férfiak. Sőt a pupillaméretből és még más egyébből az érzelmi reakciót is kiolvashatják. Kimutatták, hogy a hölgyeknek jobb a verbális képességeik, jobbak az olvasásban és a tárgyak lokalizálásában. Az Síklaki István előadó szerint a hölgyek megbízhatóbb vásárlók mint a férfiak.
    Gyanítom, hogy a web fejlesztők a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákra építenek. Tévesen valamiféle nőies trendnek akarnak alkotni. Rám például nem illik az Emese táblázatából a korom szerinti érdeklődési kör. Sőt nem is olvasok "női lapokat".

    http://www.digibiz.hu/vii.-elektronikus-kereskedelem-konferencia---elo-kozvetites/20100507

    VálaszTörlés