2012. november 20., kedd

Felnőttképzés és Vállalkozás - Máltán I.Mint már néhányan tudjátok, 2012.október 28-tól 3 hónapig Máltán élek, szakmai tapasztalatszerzés és bővítés céljából az EYE program keretén belül finanszírozva. Az itteni történéseim megírásával, talán tudok nektek hasznos érdekes információkkal szolgálni a jövőre nézve, ezért gondoltam megosztok néhány tapasztalatot ami kapcsolódik a felnőttképzéshez és vállalkozói léthez.

Az International Vocational College Malta intézményénél vagyok a felnőttképzési menedzsmentben.  A cég alapvetően business képzéseket hirdet, fiataloknak, fiatal felnőtteknek, vállalkozásra készülőknek, érettebb felnőtteknek, akik vállalkozásba kezdenének. Egyik kedvenc képzésük, melyen jelenleg dolgozok a „Working as an Intrapreneur” tanfolyam, mely tulajdonképpen a munkavállalót afféle vállalkozói szemlélettel vértezi fel, hogy jobban megállja helyét a cégnél ahol dolgozik. Olyan készségeket sajátítanak a tanulok a kurzuson melyek erősítik az önálló, proaktív, megalapozott és ésszerű döntéseik meghozatalát, ezáltal jobb alkalmazottak lehetnek.
Otthon nálunk ez a szemlélet még kevésbé van jelen, ez a munkamorál afféle köztes helyet, a vállalkozói lét és az alkalmazotti lét között. Részletesebben majd írok még a kurzusról.
A cég mellett nyelviskola is működik, Magister Academy, mivel hogy elég nagy üzlet Máltán az angol tanítás. Nyelviskolákból nincs hiány, mondhatni sok is van belőle, mely következtében igen éles verseny alakult ki az iskolák között a potenciális tanulók iránt.
Tipikusan informális tanulásnak számít, egy ilyen tapasztalatszerzési programban részt venni. Ezt a saját bőrömön is érzem, megváltoztatja az embert, új készségeket fejleszt ki, a tudását az on the job formában bővíti. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy kapcsolódjon be, bármilyen programba, ami tapasztalatszerzését bővíti. 

Málta felnőttképzéséről kicsit később tervezek írni, még 3 hete vagyok kint. A felnőttképzés témában egy külön bejegyzést szentelnék részletesebben megvilágítva.

Ebben a bejegyzésben inkább a vállalkozói léthez kapcsolódó eseményekről írok. A múlthéten megismerkedtem a BRANDit társalapítójával, Izlandról érkezett Runa Magnusdottir vállalkozónővel, aki egy hihetetlenül közvetlen, barátságos és vidám természetű hölgy. Runa a Connected-Women létrehozója, mely egy világméretű ingyenes online kezdeményezés, vállalkozást működtető nőknek. Ezen a közösségi site-on a világ 70 országából vannak jelen üzletasszonyok, vállalkozónők, vállalkozást indításában gondolkozó nők. A site tulajdonképpen tapasztalat cserének, üzleti kapcsolatok építésének és a saját márkájuk népszerűsítésének ad teret.  Jelenleg a 30 x 30 x 30 BlogAthon zajlik mely során 30 vállalkozó nő, 30 napon keresztül, 30 különböző ötletet, javaslatot, tippet oszt meg a közösségi site-on lévők között mely vállalkozói léthez kapcsolódik.  Briliáns és érdekes kezdeményezés, mely tulajdonképpen az informális tanulás alapját teremti meg. Az itt olvasható ötletek, tippek amellett hogy vállalkozói szempontból hasznosak, felruháznak azzal a nemzetközi szemlélettel, melyet képviselnek a világkülönböző országaiban élő és vállalkozó nők.
Runa Magnusdottir előadása utána a Global Entrepreneurship Week keretén belül
A BRANDit, a márkaépítés egy újfajta megvalósítása, mely leváltja a „PUSH” mint nyomni effektust és helyébe a „PULL” mint behúzni effektust használja. Ebben a márkaépítésben nem nyomjuk a kreált reklámot a célközönségnek agyba-főbe, hanem a márkát a személyiségünkre alakítjuk ki, ezáltal magunkhoz húzzuk a célközönséget, azokat akik azt keresik, amit mi személyünkben képviselünk. Mi mint vállalkozók, cégvezetőnk. A BRANDit megfogalmazása szerint, sosem logóval kapcsolódnak a vevők, vagy designnal, hanem a személlyel.  Mindössze 7 másodperc áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy átadjuk neki az érzést, amit mi képviselünk. Ez a 7 másodperc arra ad teret, hogy 100%-ig önmagunkat képviseljük, úgy, ahogy vagyunk, nem pedig valami hamisat árulva, amik abszolút nem vagyunk. A BRANDit filozófiája, hogy legyünk önmagunk, találjuk meg a saját márkánkat, képviseljük azt és így szerezzünk vevőt. Kihozza azt az egyediséget a személyből, ami a vállalkozás képvisel, legyen szó természetes gyógynövényekből készült teakeveréket forgalmazó vállalkozónőről vagy életbiztosítás üzletkötőről. A vállalkozási terület itt mellékes, a fókusz az egyediségen és az őszinteségen van. Hát nem fantasztikus? :)

Következő bejegyzés hamarosan! 

Tóth Katalin
adult education manager, entrepreneur
owner of Debrecen Skill Center 

oktatas@debrecenitanfolyam.hu 
www.debrecenitanfolyam.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése